Kashmirische Tantra of Kasmiri Tantra is een duizenden jaren oude traditie, ontstaan in de Indus vallei / Kashmir in India, die zijn kracht ontleent aan het feit dat het geworteld is in de verering van de Grote Godin.

Het is een spiritueel pad, waarbij je je ontwikkelt op het gebied van invoelend zijn en bewustzijn en heeft niets van doen met het product dat in deze westerse wereld gecommercialiseerd wordt onder de naam Tantra, een egoistische zoektocht naar plezier. We beoefenen en beschouwen deze leer op toepasbaarheid in het dagelijks leven t.a.v.  speelsheid, levensvreugde en autonomie vanuit de realiteit van het leven in het NU.

Het vrouwelijke belichaamt de diepe, harmonieuze en kalme kracht. Het mannelijke belichaamt het vermogen tot verwondering.

Kashmirische Tantra is gebaseerd op de drievoudige beheersing van adem, mentale leegte en lichamelijke processen. Het beoogd een onvoorwaardelijk respect voor de vrijheid van ieder mens te herontdekken zonder te verdwalen in een uiterlijke, illusoire zoektocht, zonder enige restrictie en staat open voor de totale rijkdom van de menselijke aard.

De voornaamste leerstelling, Pratyabhijna, betekent letterlijk “spontaan herkennen van de aard van de eigen geest of eigen Zelf”.

Tantra is non-dualistisch en een weg van totale liefde, die leidt tot de vrijheid om te zijn. Er is in wezen geen tempel, geen God, er zijn geen dogma’s, geen overtuigingen. Bewustzijn is de tempel, de weg, tijd, het ontwaken … het wijdverbreide beeld dat tantrisme reduceert tot vage seksuele technieken, heeft niets met Kashmirische Tantra van doen.

Bij Kashmirische Tantra concentreren we ons op het hart chakra, de adem treedt het hart binnen. Wanneer je hart straalt, ledig en vredig is, komt de adem en brengt de andere chakra’s aan het draaien. Alleen dan kan Kundalini vrij komen

We passen Kashmirische Tantra o.a. toe bij de Tantra massage, zoals de liefdevolle, vloeibare en diep-energetische Kashmirische Massage ook wel “Yoga van de Aanraking” genoemd.