Bij meditatie, zoals we die beoefenen tijdens Tandava, ervaren we de betekenis van (innerlijke) stilte, het vergroot je capaciteit om waar te nemen, het helpt je om beter te functioneren. Bewust “stil ZIJN” en “naar binnengaan” leidt tot je essentie, je:

  • wordt helderder, leeft intenser
  • voelt dieper, verruimt je aandacht
  • emoties worden duidelijker

We kennen allemaal een verlangen tot genieten, maar realiseren ons niet dat ons vermogen om te genieten beperkt is, omdat onze zintuigen zoveel genot niet aankunnen. Dan wordt genieten een “moeite doen voor”.

Stilte, die je ervaart door o.a. te mediteren, verhoogt de capaciteit om te genieten met je zintuigen en geeft rust aan de geest, je verlangen naar “extreem genot” neemt af . Je voelt je gelukkig, omdat je minder begeerte, minder afkeer kent, je ervaart meer balans, meditatie helpt je hierbij.

Stilte leidt je ook weg van de focus op het ZELF, maar richt je op het grote geheel, weg van angst of ego. Totale stilte zul je niet ervaren, er is altijd wel herrie, of dat nu je gedachten zijn die voorbij blijven komen of je lijf die “spreekt”. Door alle drukte in ons leven is het wel noodzaak om stilte te ervaren.

Meditatie vraagt ook de moed om je pijn onder ogen te zien.